El meu petit racó

El meu petit racó

lunes, 31 de marzo de 2014

Entrant dins les NESE

A aquesta entrada aprofundiré sobre els conceptes del que són realment les NESE i NEE.
 
Abans de fer aquesta sessió no tenia clara la diferència entre NESE i NEE, ara, gràcies als apunts i les explicacions de la professora, juntament amb informacions que m'han donat al meu centre de pràctiques, he après que NESE hi engloba tot i que dins les NESE trobem les NEE juntament amb altres. D'aquesta manera tenim:
 

Alumnat amb necessitats especifiques de suport educatiu (NESE). Dins el qual trobem:
 
A) Alumnes amb nese associades a necessitat educatives especials (NEE):
  • Retard maduratiu (RM), només a EI
  • Discapacitat psíquica (DP)
  • Discapacitat sensorial (DS)
  • discapacitat motora (DM)
  • Trastorn generalitzat del desenvolupament (TGD)/ Trastorn de l'espectre autista (TEA)
  • Trastorn emocional greu (TEG)
  • trastorn greu de conducta (TGC)
 
 
B) Alumnat amb necessitats especifiques de suport educatiu associades a dificultats especifiques d'aprenentatge (DEA):
  • Trastorns greu del llenguatge oral (TGL): Trastorn específic de llenguatge (TEL), retard del llenguatge...
  • Trastorn per déficit d'atenció amb o sense hiperactivitat (TDA/H)
  • Trastorn d'aprenentatge (TA): trastorns de lectura i escritura (dislèxia, discalcúdia...)
 
 
C) Alumnat amb necessitats especifiques de suport educatiu associades a altes capacitats intel·lectuals (AC)
 
 
 
D) Alumnat amb un desfasament curricular de dos o mes cursos per condicions personals greus de salut, o derivades dels factors socials, econòmics, culturals, geogràfics i ètnics següents (CPHE):
  • Per pertànyer a minories ètniques i culturals en desavantatge social
  • Quan presentin perfil d'exclusió social amb risc d'abandonament del sistema educatiu, absentistme i/o té expedients oberts.
  • Quan están en declaración de desemparament (tutela administrativa)
  • Quan pertanyin a famílies desplaçades per motius laborals procedents d'altres CCAA
  • Quan a l'etapa d'EI disposin d'un informe dels serveis socials de la zona o del treballador/a social de l'EAP o EOEP
  • Quan la'alumnat d'incorporació tardana, conclòs el termini en el qual ha rebut suport lingüístic de caire intensiu i encara presenta un desfasament curricular i una problemática social o cultural associada.
  • Quan els infants i joves hospotalitzats reben assitència aducativa a l'Aula Hospitalària a Son Espases, així com tots aquells que es troben en una situación de convalescència perllongada o interminent en el domincili particular i/o reben suport educatiu del SErvei d'Atenció Educativa Domiciliària (SAED).
  • Quan l'alumnat pateix malalties cròniques que comporten necessitats d'atenció educativa personlitzada durant el procés d'aprenentatge.
 
 
E) alumnat amb necessitats especifiques de suport educatiu associades a la seva incorporació tardana al sistma educatiu español (IT):
  • L'alumnat ue procedeix d'altres païssos i s'incorpora al sistema educatiu de les Illes Balears.
  • L'alumnat que procedeix d'altres comunitats autònomes i desconeix la llengua catalana.
  • Qual l'alumne està escolartizat a educación infantil 5 anys o a primer cicle de primaria s'ha de considerar la necessitat específica de suport educatiu
  • Quan l'alumne està escolaritzat a qualsevol curs a partir del segon cicle de primària fins al final d'educació secundària obligatòria s'ha de considerar de necessitat específica de suport educatiu.
 
 
 
 

El centre i les NESE

A aquesta entrada parlaré de com es duu a terme en pla d'atenció a la diversitat dins el centre en el que em trob.
Pens que és important fer menció d'aquest aspecte ja que té relació directa amb l'assignatura. A més, veuré en primera persona com es duu a terme la inclusió.



 
  
El meu centre té com a valor fonamental que l'escola ha d'atendre la diversitat de processos d'aprenentatge i etapes de maduració de cada alumne. Per tant, caldrà partir de la idea que cada alumne i alumna té necessitats educatives diferents i, en conseqüència, s'han de posar al seu abast els recursos necessaris en funció de les seves característiques físiques, psíquiques o socio-culturals.

Entenem per tant la diversitat com les diferents maneres i possibilitats distintes que té l'alumnat en general per poder accedir al currículum que li ofereix la institució educativa i de desenvolupar-ne a través d'ell les capacitats preteses per tal assolir l'inseriment en el seu entorn social amb les millors  garanties d'èxit possibles

Entenem per tractament de la diversitat el conjunt de mesures educatives planificades i proposades per l'equip docent per tal de respondre a les necessitats educatives , temporals o permanents, que plantegen els alumnes per tal que puguin aconseguir dins del mateix sistema els objectius establerts amb caràcter general per a tots i totes els/les alumnes.
 
 Per a la planificació d'aquestes mesures, cal tenir com a referent fonamental el propi currículum i, molt especialment, els nivells d'aprenentatges instrumentals que per a cada tram educatiu es considerin competències bàsiques per garantir el desenvolupament de capacitats que possibilitaran l'autorregulació de l'aprenentatge pels propis alumnes.  

A partir dels referents curriculars, es defineix la tipologia de necessitats educatives i les respostes més escaients a cada una d'aquestes. En aquest sentit s'entenen dues situacions genèriques:

            1.- Alumnes amb necessitats educatives ordinàries. Es tracta d'aquells i  aquelles alumnes amb nivell de competència curricular que demostra superar els referents mínims del cicle anterior al qual estan adscrits i, per tant, es trobarien en situació de poder seguir el currículum ordinari amb adaptacions temporals d'accés. Amb aquestes característiques, s'avaluaria el rendiment acadèmic i el desenvolupament de les capacitats segons la proposta curricular expressada en les programacions de l'equip docent, tot expressant en els documents de registre acadèmic i d'informació de l'avaluació,  la corresponent qualificació acompanyada de la indicació de Reforç Educatiu (RE).

            2.- Alumnes que presenten necessitats específiques de suport educatiu. Aquests tipus de necessitat educatives poden ser transitòries o permanents. En ambdós casos, les mesures educatives per atendre aquestes necessitats són les d'Adaptació Curricular (Significativa o No Significatives ), amb les característiques i elements que es determinen en les instruccions de la Conselleria. S'avaluaria el rendiment acadèmic i el desenvolupament de les capacitats segons la proposta curricular expressada en el seu informe individual, tot expressant en els documents de registre acadèmic i d'informació de l'avaluació,  la corresponent qualificació acompanyada de la indicació de Reforç Educatiu (RE) o Adaptació Curricular (AC), segons sigui o no significativa.

L'equip docent del nostre centre es posa en contacte amb l'Equip de Suport mitjança el full de demanda en el moment que detecta una necessitat educativa . A partir d'aquest moment es segueixen les pautes establertes al pla anual de l'equip de suport.

 
OBJECTIUS GENERALS
 
-          Donar resposta a totes les necessitats educatives del Centre.

-          Permetre una millora de la qualitat educativa del Centre a partir del tractament de la diversitat.
 
 
ORGANITZACIÓ
 
En quant a l'organització he de dir que estic totalment d'acord en que l´atenció educativa específica es realitzi habitualment, sempre que sigui possible, dins l´aula del nin/a amb la presència simultània de l´altre professor. I que en els casos excepcionals que l´alumne surti de l´aula i s´agrupi amb altres nins, tindrem en compte diferents aspectes :
 
-       Problemàtica del nin/a : retard escolar ,problemes de parla, desconeixement de la llengua, problemes d'aprenentatge...
 
-       El nivell real de competència curricular del nin.
 
-       Curs al qual esta matriculat el nin.
 
-       Les adaptacions curriculars o programacions adaptades fetes pels tutors.
Sempre que sigui possible s´utilitzarà el llibre de text del grup classe, adequant les activitats al nivell dels alumnes i es respectarà el ritme de treball.
 
 
Totes les avaluacions es faran partint de la programació de l´alumne i no del grup classe i serà avaluat segons el seu nivel.
 
Estic d'acord amb que les mesures per atendre a tot l'alumnat es facin dins de l'aula, sempre i quan es respectin els diferents ritmes i els seus nivells.





Característiques de centre

A continuació parlaré sobre les característiques del centre dins el qual em trob perquè fos faceu una idea de com és, i d'aquesta manera entendre millor les meves aportacions sobre la manera de fer feina, la metodología que es duu a terme, mesures d'atendre a la diversitat, etc. que aniré mostrant durant les pròximes entrades.
 
He de destacar que el Centre es distribueix en dos edificis: Educació Infantil i Educació Primària i té solucions per als obstacles arquitectònics en cas de minusvalideses.
 
 Primer de tot dir que el nombre de ratio no és molt elevat, ja que són 18 alumnes per aula, però això no vol dir que sigui més fàcil donar classe. El que si que es vera que pens que els nins podran tenir més atenció del professor que a una aula de 24 nins per exemple.

 
 
És molt important tenir en compte que hi ha minories ètniques que només van a escola els mesos de temporada ja que s’ha de fomentar la participació d’aquests, la seva integració, etc.
 
 
Al centre es segueixen unes mesures per a l'acolliment de l'alumnat nouvingut a l'escola:
1. Preinscripció/matrícula
2. Entrevista famí­lia/equip directiu
3. Adscripció de l'alumne.
4. Avaluació inicial
5. Acollida al grup clase
6. Relació família-escola

És molt important tenir en compte que per afavorir la socialització i la motivació de l’alumne/a nouvingut/da convé que faci amb els/les seus/seves companys/es el màxim d’activitats possibles.
 
En la preparació d'activitats, especialment adaptades, es procurarà sempre que aquestes facin referencia a l'àrea i al tema de treball que estan realitzant.
 
Al pla d’acollida participa la família, això es fonamental, ja que hi ha un apropament entre la relació família-escola. A més es fa una avaluació inicial per determinar el nivell del nin i d’aquesta manera posar-lo al curs del que tendrà més profit. No només es té en compte el nivell intel·lectual, sinó que es té molt en compte la relació amb els seus iguals, es a dir, amb els companys fent activitats per la presentació, per a la seva integració.
 

 

Trob que és molt important parlar del fonament ideològic del centre, i aquests és el següent:
 
-          El col·legi entén la disciplina com un conjunt de procediments aplicats pel professorat, a fi d’aconseguir que l’alumne interioritzi més normes externes perquè les creu lògiques i necessàries.

-          Tal interiorització ha de ser lliure i voluntària, no imposada, i d’acord amb les normes del col·legi, per tal de merèixer així l’aprovació i reconeixement del professorat.

-          Els alumnes que, per diferents raons, no aconseguesquin adaptar-se al nostre sistema, transformant la norma externa en convicció interna, i per això obrin contra les normes, han de ser atesos i endreçats.

-          El Col·legi, en jutjar els comportament desadaptats, procurarà ajudar l’alumne, clarificant-li la seva falta i animant-lo sincerament al canvi.

-          No és docs, la missió primària del professorat castigar o sancionar, sinó que, mes aviat es dialogar, orientar i animar al compliment de les normes de manera responsable.
 
 
Molt important que les sortides que es fan, tenen uns objectius concrets i són significatives pels alumnes, es a dir, van a entorns propers als alumnes.

Escola proporciona Educació per la Salut i cura Mediambiental. Temes actuals que s’han de tractar des de l’escola, perquè aquests infants els tenguin en compte a la societat.
A més, fan una sortida a un hotel per veure la realitat laboral, això m'ha agradat molt ja que veuen en primera persona quina feina es fa a aquest lloc, ja que esteim a una zona turística, i ho tenen molt a prop.
 
 
Finalment, dir que l’escola ofereix serveis com l’escola matinera i el menjador, i això és molt important per aquesta zona ja que és turística, i molts de pares treballen i no tenen on deixar als seus fills.

domingo, 30 de marzo de 2014

Primer contacte amb el centre

A aquesta entrada mostraré el primer contacte que he tingut amb el meu centre de pràctiques, a més, del context dins el qual em trob.

 
 
Primer de tot dir que aquest és el col·legi al que jo anava quan era petita. El primer que vaig veure va ser el gran canvi que ha donat des de la meva escolarització fins a l'actualitat, tal vegada aquest canvi està impulsat per la introducció de les noves tecnologies.
 
 
 
 
El nom de l’escola és CEIP Santa Maria del Mar, es troba a Cala d'Or (Santanyí), és públic i ordinari.
El primer contacte que he tingut amb aquest centre ha estat molt positiu. Com ja he dit abans, és el centre al qual vaig assistir de petita, i al qual han anat els meus germans, això fa que tingui confiança amb els mestres, direcció, etc. i el seu tracte cap a jo és inmillorable.
A més, he tingut molta sort amb la tutora, combina llibre amb projectes, té moltes idees, em deixa participar en tot momento... pens que aprendré molt d'aquesta experiència.
 
El CEIP Santa Maria del Mar està situat a una zona costanera, altament urbanitzada, destinada a l´explotació del sector turístic com a font exclusiva d’activitat econòmica productiva. Aquesta activitat es restringeix casi de forma absoluta a la temporada estiuenca de manera que al llarg de l´hivern el nucli urbà  es troba pràcticament inactiu i despoblat a la seva major part.

Disposam d'una serie de recursos assistencials com per exemple són els següents:

a) Factor Sanitari
 
La zona disposa d´una Unitat Sanitària de funcionament permanent, atesa per dos metges adscrits a la Seguretat Social, 1 pediatra i tres infermeres; tres centres mèdics privats i una ambulància de servei permanent.

b) Factor Social
L’ajuntament de Santanyí­ disposa de servei d´assistència social, educadora de carrer i mediadora social.
c) Factor Educatiu
Cala d´Or disposa del C.P."Santa Maria del Mar" de 6 unitats d´Educació Infantil i 12 d´Educació Primària. Es tracta d´un Centre de dos edificis separats pels patis i dotats amb l´equipament estandaritzat del MEC i Conselleria d’Educació i Cultura per a centres d´aquesta tipología.


d) Factor Cultural
L´oferta cultural de la zona es reparteix entre la infraestructura aportada per l´Ajuntament en quan a locals (centre cí­vic, centre cultural, biblioteca ....) i les activitats culturals organitzades per les diferents associacions (veïns, escola de música "Adaggio", hotelera, A.M.P.A.).
e) Vivenda
La zona de vivendes que abarca el nostre Centre  molt heterogènia. Per una banda ens trobam amb cases unifamiliars, també hi ha vivendes de protecció oficial i estudis o apartaments propis de les zones turístiques.
 
 
En quant a la movilitat social dir que els factors socioeconòmics que regeixen la zona marquen una clara diferenciació entre els grups socials, repartits fonamentalment en quatre:

1. Empresaris i executius relacionats amb l´activitat econòmica de l´explotació turí­stica i sector de serveis. Són minoria i el seu estatus econòmic són mitjà  alt o alt.
2. Petits empresaris i comerciants, en nombre important, dedicats al comerç.

3. Un nombrós i diversificat grup obrer, assalariat, amb relació contractual de temporada (6 mesos com a màxim), de renda mitjana-baixa. Presenta com a caracterí­stica fonamental el no esser autòcton de la zona ni de l´illa.
4. Un nombre alt de treballadors no qualificats, relacionats amb la major part amb el grup d´ascendència gitana i d’immigrants, no sempre amb contracte reglat, i que tenen una renda baixa .

Com és la població d'aquest context?

En els grups socials més nombrosos és on la qualificació laboral és més baixa, al menys pel que respecte a la necessària per a l´activitat econòmica que desenvolupen.

En quant a l’ocupació laboral, es depèn exclusivament de les fluctuacions pròpies del sector turístic i de relacionats amb ell.

La llengua dominant en la localitat és la castellana, amb fort contacte amb altres llengües estrangeres, preeminentment l'anglesa i l'alemanya per la qual cosa la llengua catalana queda molt per baix de la quota comunicativa de les altres.

En quant al context dins els qual em trob pens que és molt important tenir en compte que és una zona turística, i que això suposa que hi pot haver nins que es matriculin més tard ja que els seus pares poden trobar o no treball.
 
 
 
Per això, és molt important tenir un bo pla d’acollida, d’immersió lingüística, perquè no es sap si arribaran o no nou alumnes, i el centre ha d’estar preparat.
També són molt importants les normes de convivència, ja que s’ha de tenir respecte a tots els membres de la comunitat educativa, tant alumnes, com personal docent i no docent.
 
La realitat del nostre centre és que ens trobam dins un centre on la majoria dels alumnes són castellanoparlants, per això, hem d’anar en compta i mostrar totes les llengües de tal manera que en acabar l’escolarització primària sigui competent a nivell oral i escrit en totes les llengües (català, castellà i llengua estrangera).
Finament, dir que dins el nostre context escolar hi ha diferencies entre el alumnes a nivell socio-econòmic, ja que com he dit anteriorment hi ha alumnes de pares de classe molt alta, i altres de classe mitjana-baixa. Per això el centre ha d’anar amb cura, i fomentar els principis d’igualtat i respecte entre els alumnes.
 

Em present


Primer de tot vull dir que aquest blog és per mostrar les meves reflexions sobre l'assignatura i sobre la meva experiencia en les practiques. Però també vull que sigui com una síntesi d'aquesta nova etapa, com un espai dins el qual en un futur pugui consultar informacions, tal vegada continuant aportant, etc.

El que faré será una petita presentació per tal que hem conegueu una mica més.
El meu nom és Lourdes Gómez i som estudiant de tercer de grau d'Educació Primària a la Universitat de les Illes Balears.
Actualment, estic fent les practiques al CEIP Santa Maria del Mar situat a Cala d'Or (Santanyí). Vull aclarar que les primeres pràctiques es fan al primer cicle, d'aquesta manera, el meu grup és 1er A de Primària.
Tenc 20 anys i des d'un primer moment sempre he sabut que de gran volia ser mestra, i ara que estic fent les practiques ho estic més segura que mai.
 
La principal qualitat que tenc és que tenc molta paciencia, i m'agrada escoltar i ajudar als altres. Encara que no soc perfecta, també tincs defectes, el principal és que soc molt vergonyosa i això per aquesta feina pens que no és molt bo. A més, pens que la vergonya és causa de la inseguretat, i confii que amb en la resta del anys i de l'experiència aquesta inseguretat vagi desapareguent.
 
 
El que més m'agrada dels altres és que aportin confiança, que siguin sincers i transparents. A més, pens que és molt important que abans de criticar coneguin a la persona i escoltin les seves aportacions.
El que menys m'agrada del altres és que jutgin a una persona sense coneixer-la. També que no sentin amor per la seva feina.
 
 
En quant a la meva personalitat pens que soc bona en adquirir rapidament coneixements, Una vegada estic agust a un lloc aprenc molt ràpid, agaf confiança. Ademés, m'agrada molt aprendre dels altres, escoltar i enriquir-me d'aportacions externes. En definitiva, aprendre dels altres i esperar que els altres aprenguin qualque cosa de jo.
 
Pero com he dit abans tenc defectes, i no m'agrada dir que soc dolenta, sino dir que no soc tan bona en alguns aspectes, com per exemple la creació de materials per a alumnes.
No se si és perquè mai m'ho han ensenyat o perquè no tenc imaginació, per això confii en que aquesta assigntura m'ajudi a crear materials per tots els alumnes, no només per aquells amb necessitats.
 
 
 
A més, amb assignatures de cursos anteriors ens han explicat que hem d'incluir a alumnes amb necessitats a l'aula, que han de ser com els altres, i amb això estic totlament d'acord. Però no sé com fer que aquest alumne continui el ritme igual que els seus companys.



 
Relacionat amb això està el perquè he escollit aquesta menció. Pens que el que més em costa és la creació d'activitats per donar resposta a les necessitats de tots els alumnes, i el que vull fer és aprendre estrategias, recursos, etc. per fer front a les diverses situacions que puguin sorgir dins la meva aula en un futur.
 
 
La meva afició favorita és estar amb amics i amb la meva família. Necessit molt estar amb els altres, no m'agrada gens la soledat, encara que a momentso és necessària. A més, m'agrada molt escoltar música.
 
Per acabar, dir que a un futur el que més m'agradaria és treballar a un col·legi i ser tutora, ja que la tutora coneix a tots els seus alumnes molt bé, sap que les seves capacitats i això que tal vegada els costa més. D'això m'he adonat conta en les pàctiques ja que la tutora sap com és cada nin/a perfectament i sempre sap com actuar davant diverses situacions.