El meu petit racó

El meu petit racó

miércoles, 30 de abril de 2014

Intervencions de la tutora al centre de pràctiques


A aquesta entrada parlaré dels tipus de comunicació que es duu a terme tant a l'aula com la relació que hi ha entre la família i l'escola., a més parlaré de la metodologia i avaluació que es fa servir. Dir que aquesta manera de fer feina m'agradat molt, i tal vegada, agafi moltes d'aquestes idees a la meva futura tasca docent.
 
 
 
Primer de tot, per resoldre els conflictes principalment fan servir l’assemblea, ells mateixos donen a conèixer els problemes, o temes a tractar i seran els mateixos qui, de forma conjunta, els resoldran., donaran solucions.
També tenen una llibreta on els infants donen aportacions per millorar les classes, i aquestes aportacions la mestra les té en compte i entre tots fan millores.
 
 
La tutora utilitza un canal de comunicació tan verbal com no verbal.

Principalment és el verbal per transmetre els coneixements, per conduir les preguntes... és imprescindible parlar molt, mantenir una comunicació constant amb els nins.

Però la part no verbal és tan important com la verbal, una mirada, un gest, un silenci, una mamballeta, etc. són aspectes que es tenen en compte.
 
Per cridar l’atenció la mestra utilitza, com he dit abans, canal verbal i no verbal.
 
El verbal:
-          Dir 1, 2, 3, 4... fins que callen

-          Xerrar amb la veu mes alta i anar baixant el to d veu

-          Dir la paraula ‘estatues’

-          També funciona paraula ‘a dormir’

-          Cantar una cançó, i de vegades fer acompanyament posturals a la cançó per cridar l’atenció dels nins

El no verbal:
-          Timbre

-          Quedar-se amb les mans plegades

-          Una mirada

-          Postura rígida silenciosa

-          Mamballetes


 
 
A l'hora de donar classe s'adapta la metodologia del centre a les característiques de la seva aula.


La metodologia ha de ser activa i participativa , entesa com la integració activa de l'alumne en la dinàmica general de l’aula  per poder realitzar un aprenentatge autònom.
 
 
 
 
1.      L'aprenentatge ha de ser funcional, basat en l'experiència de  l'alumne, i significatiu, quant que dóna resposta als problemes quotidians.

2.      L'enfocament ha de ser globalitzador, ja que la realitat de l'alumne està feta d'interrelacions amb la societat, la natura, la cultura...

3.      S'ha d'afavorir l'aprenentatge en grup per impulsar les relacions entre iguals.

4.      S'ha de tenir en compte la diversitat de l'alumnat.
 
A l’aula es segueixen totes aquestes indicacions. La tutora combina el llibre amb projectes, sempre parteix de les preguntes que sorgeixen dins l’aula, i es va canviant la temporalització que hi havia prevista.

Sempre te en compte la atenció individualitzada.  Partim de que l’aprenentatge per part del nin ha de ser actiu, d’una base lúdica, on es parteix del joc.

La mestra funciona molt per alumnes tutors, estan col·locats els millors amb els que no ho son tant, d’aquesta manera uns s’ajuden a altres, i aprenen conjuntament.

L’aula es divideix per seccions, per zones de joc, zones lúdica, és per racons però no ho fa purista. Aquests racons, o seccions, funcionaran segons les necessitats dels infants.

No nomes fa servir el llibre, sinó que també utilitza fitxes, PDI, posar-se en cercle i parlar tots junts...

Per planificar la mestra es coordina molt amb la companya de 1er B. Duen un estil a la par. Per exemple activitats conjuntes com tallers, tant a nivell internivell (dins primer) com intercicle (entre 1er i 2on)
La planificació que duu a terme s’extreu de la Programació Anual General (PGA).
Està dividida per setmana o per quinzenes (2 setmanes) des de el principi de curs. I es va seguint aquesta temporalització, encara que no és tancada. Es van fent modificacions, canvis segons les necessitats d’aula que van sorgint o els interessos dels infants.
 

L'avaluació que es duu a terme és l’observació directa.

Fa proves que no són controls, es a dir, no diu que pel pròxim dia s’han d’estudiar un tema. Això el fa perquè els nins no tenguin pressió, per poder avaluar les seves màxima capacitat. L’únic que indica és que s’han de separar per no copiar.
 
L’avaluació sempre serà contínua i formativa.
Tendrà en compte les activitats control, llibres, expressió oral i es va apuntant al anecdotari (que és un registre de coses importants a tenir en compte)

No només s’avaluarà a nivell de coneixements, també a nivell de comportament i hàbits, a primer cicle es molt important aquesta part.

 
Es considera molt important la relació entre família i escola. Per això, la mestra sempre surt a les 14:00h de fora per entregar els nins als pares i xerrar un poquet amb ells.
 

Després sempre estan en contacte a través de l’agenda. Els pares informen sobre el comportament del seu fill a casa el fi de setmana, al igual que la mestra informa del comportament del nin a l’aula, d’aquesta manera hi ha un apropament entre escola-família.

A més, es fan entrevistes amb els pares, per si s’ha de parlar de qualque cosa en particular.
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario